wtorek, 24 czerwca 2014

Dzień Ojca pod znakiem gofrów

Zdecydowaliśmy z Franciszkiem, że Dzień Ojca uczcimy goframi. Zapomnieliśmy tylko, że sam widok robota kuchennego wprawia Franka w histerię.
 

Przy okazji muszę pamiętać, żeby jutro obciąć mu paznokcie, które wryły się w skórę na moich plecach;)
   

Przepis na gofry:

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu
1 łyżka cukru wanilinowego
2 jaja (oddzielnie żółtka od białek)
1/2 szklanki oleju roślinnego
1 i 1/3 szklanki mleka

1 szklanka ma pojemność 250 ml


Wykonanie:
  • Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wszystko wymieszać a następnie dodać żółtka, olej roślinny oraz mleko. Zmiksować mikserem na gładką masę. Do ciasta dodać ubite na pianę białka, wymieszać łyżką lub krótko zmiksować do połączenia się składników. Ciasto można odstawić aby odpoczęło (na około 15 minut), ale nie jest to konieczne.
  • Rozgrzać gofrownicę na maksymalną moc. Gofry piec przez około 3 - 3,5 minuty (np. w gofrownicy o mocy 1.700 W) lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni.
  • Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę. Posypać cukrem pudrem lub posmarować marmoladą, dżemem, wyłożyć owoce i przykryć bitą śmietaną. Gofry możemy też polewać sosem truskawkowym.

Więcej na  Kwestia Smaku

Trochę przesadziłam;)





0 komentarze:

Prześlij komentarz