Było świątecznie i po włosku, teraz proponuję akcent hiszpański, czyli paellę z kurczakiem i dorszem.
Na wyjazd do Hiszpanii chwilowo nie mamy szans. Możemy sobie tylko pomarzyć. Pozostaje nam hiszpańska kuchnia i wino.
Składniki na 4 porcje:
- 4 udka z kurczaka,
- 2 płaty dorsza,
- 1 czerwona papryka,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 średnie marchewki,
- 150 g mrożonego groszku,
- 170 - 200 g ryżu arbrio,
- 1 litr bulionu drobiowego,
- 3 łyżki oliwy,
- 50 g masła,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
- por według uznania,
- sól i pieprz.
Przygotowanie
- Podsmaż podudzia z kurczaka na oliwie z dodatkiem masła.
- Wyjmij kurczaka.
- Na oliwie po kurczaku podsmaż pokrojony czosnek, paprykę i marchewkę. Czas smażenia około 2-3 min.
- Dodaj ryż. Smaż ryż, aż stanie się przezroczysty. Dodaj słodką i ostrą paprykę w proszku. Wymieszaj. Dodaj odłożone podudzia z kurczaka i zalej gorącym bulionem. Gotuj 15 min pod przykryciem, na małym ogniu.
- Dodaj groszek i rybę oraz por według uznania. Nie mieszaj. Gotuj kolejne 5 min.
I gotowe według RB.
Smacznego
0 komentarze:
Prześlij komentarz