niedziela, 6 kwietnia 2014

Paella z kurczakiem i dorszem

i spółka; Przepis na paellę z podudziami z kurczaka i płatami dorsza
Było świątecznie i po włosku, teraz proponuję akcent hiszpański, czyli paellę z kurczakiem i dorszem.

Na wyjazd do Hiszpanii chwilowo nie mamy szans. Możemy sobie tylko pomarzyć. Pozostaje nam hiszpańska kuchnia i wino.







Składniki na 4 porcje:

  • 4 udka z kurczaka,
  • 2 płaty dorsza,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 średnie marchewki,
  • 150 g mrożonego groszku,
  • 170 - 200 g ryżu arbrio,
  • 1 litr bulionu drobiowego,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 50 g masła,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • por według uznania,
  • sól i pieprz.

i spółka; Przepis na paellę z podudziami z kurczaka i płatami dorsza


Przygotowanie

  • Podsmaż podudzia z kurczaka na oliwie z dodatkiem masła.
  • Wyjmij kurczaka. 
  • Na oliwie po kurczaku podsmaż pokrojony czosnek, paprykę i marchewkę. Czas smażenia około 2-3 min.
  • Dodaj ryż. Smaż ryż, aż stanie się przezroczysty. Dodaj słodką i ostrą paprykę w proszku. Wymieszaj. Dodaj odłożone podudzia z kurczaka i zalej gorącym bulionem. Gotuj 15 min pod przykryciem, na małym ogniu. 
  • Dodaj groszek i rybę oraz por według uznania. Nie mieszaj. Gotuj kolejne 5 min. 

i spółka; Przepis na paellę z podudziami z kurczaka i płatami dorsza

I gotowe według RB.

Smacznego





0 komentarze:

Prześlij komentarz